Ny bog giver hjælp til pårørende

Forside af Bogen til pårørende
Bogen til pårørende er til dig, der er tæt på et barn eller en ung med psykiske problemer. Den tilbyder viden og vejledning om, hvordan man kan få bedre styr på dagligdagen og ikke mindst bevare sit arbejdsliv.

Forældre spiller en afgørende rolle i behandlingen af børn med psykiske problemer, men de får ikke nødvendigvis hjælp til at håndtere den opgave. Det efterlader mange forældre under stort pres. ‘Bogen til pårørende’ fra Forlaget Strandberg Publishing tilbyder viden, vejledning og gode råd baseret på fagfolks erfaringer og forskning inden for feltet.

– Da jeg arbejdede med min tidligere bog om unge og depression, blev jeg opmærksom på, hvor pressede forældrene var. Og da bogen udkom, blev min indboks lagt ned med beskeder fra desperate forældre, som ikke kunne få hjælp og som ofte havde været nødt til at sygemelde sig eller droppe jobbet. I mit arbejde med Bogen til pårørende var det en tydelig tendens blandt de forældre, jeg talte med, at netop jobbet og arbejdspladsen kunne gøre en stor forskel for de her forældre.

Det fortæller forfatter til bogen Tea Sletved. Hun har skrevet bogen i samarbejde med overlæge og professor i psykiatri Maj Vinberg og med faglige indlæg og sparring fra en lang række fagpersoner, herunder initiativtager til Pårørende på job, Hannah Maimin Weil.

Åbenhed til jobbet baner vej for forståelse
Det krydspres, der opstår, når man både skal tage sig af sit barn og passe sit arbejde, kan være en stressfaktor, der øger risikoen for langtidssygemelding eller at miste sit arbejde. Især fordi psykiske problemer ikke kan planlægges, så de passer ind i en normal arbejdsdag. For nogle forældre er det nødvendigt altid at stå til rådighed og tage telefonen, når barnet ringer, fordi man altid er bange for at misse det opkald. Derfor er det nødvendigt at være åben og fortælle arbejdspladsen om ens situation. Samtidig kan arbejdspladsen opleves som et frirum, og arbejdsdagen som en pause, hvor man kan trække vejret lidt.

Initiativtager til projektet Pårørende på job, Hannah Maimin Weil fortæller i bogen om, hvordan man håndterer arbejdslivet, og hvad der skal til, for at forældrene kan blive ved med at arbejde trods de til tider ekstreme vilkår, de står med på hjemmefronten.

– Pårørende til de psykisk sårbare unge er en overset gruppe, der hver dag står i et uoverskueligt dilemma: På den ene side skal man hjælpe sit måske næsten voksne barn derhjemme, som kan være selvmordstruet, samtidig med at de skal passe deres job. Det er to store opgaver, der er rigtig svære at kombinere, og det kræver både stor åbenhed som pårørende og stor forståelse på arbejdspladsen, siger hun.

Hjælp dig selv, søg viden og ræk ud efter hjælp
I bogen kan man møde fagfolk, der formidler forskningsbaseret viden og fem forældre, der fortæller om deres erfaringer med at være pårørende. De beskriver, hvordan de støtter deres barn, hvad der er svært, og hvad der hjælper, hvad de gerne ville have vidst, og hvordan de og deres børn er landet i livet igen.

Forfatterne anbefaler, at man som forældre søger viden om det, man står i, hvordan det påvirker en og hvilke muligheder man har for selv at gøre noget. Der er masser af håb, og det er muligt at få det godt igen, eller at lære at leve godt med de udfordringer, der altid vil være der. Det er det grundlæggende budskab i bogen.