Hvordan kan vi hjælpe? Paneldebat om pårørende på Folkemødet

Folkemøde på Bornholm - paneldebat
Hvad kan lederen gøre for at hjælpe ansatte, som er i en vanskelig situation som pårørende til et nært, sygt familiemedlem? Det var fokus for en paneldebat arrangeret af PFA og Lederne på Folkemødet på Bornholm.

Mange ansatte tager sig af syge i familien. Det kan være børn, en partner, gamle forældre. Men især én gruppe mennesker med behov fra støtte skiller sig ud. 15 pct. af børn bliver diagnosticeret med en psykisk lidelse, inden de fylder 18, og det har store konsekvenser for både familie, arbejdspladser og samfund. I 2020 fik 15.620 forældre udbetalt 1,6 milliarder kroner i tabt arbejdsfortjeneste.

Pensionsselskabet PFA melder om stigende udgifter, og ledere hjælper hver dag afnsatte i en vaskelig situation som pårørende. For lederen er det svært at vide, hvordan ansatte skal hjælpes, og balancen mellem hensynet til den ansatte, opgaveløsningen og kollegerne fylder.

Godt arbejdsliv trods sygdom

Den pårørende er i en vanskelig situation fuld af sorg, uforudsigelighed og praktiske opgaver samtidig med, at arbejdet skal passes.

I paneldebatten på Folkemødet på Bornholm var der fokus på, hvordan både lederne og de pårørende kan håndtere situationen. Debatten var arrangeret af PFA i samarbejde med Lederne. PFA er klar til at hjælpe pårørende, som går ned med flaget som følge af deres belastninger som pårørende, men pensionsselskabets virksomhedskunder efterspørger også hjælp.
Debatten inspirerede både ledere, pårørende og andre parter til, hvordan vi sammen kan fastholde et godt arbejdsliv på trods af sygdom i familien og sørge for, at de pårørende på job kommer ud på den anden side med helbred og job i behold.

Paneldeltagerne var: Rikke Bay Haaber, Chef for strategisk sundhed, PFA. Signe Tønnesen, Arbejdspolitisk chefkonsulent, Lederne. Thomas Thomsen, District Manager Customer Succes, Brunata. Hannah Maimiun Weil, direktør, Videncenter Pårørende på Job. Moderator: Heidi Robdrup, politisk direktør Lederne.